Electrische installaties

Elektriciteit

We weten allemaal dat zonder elektriciteit ons leven niet meer hetzelfde zou zijn. Zonder elektriciteit werkt de verwarming niet meer, geen computer of telefoon, laat staan de televisie. Toch wordt er veel te makkelijk over gedacht. Via instructievideo’s van de bouwmarkt denken veel mensen: dat kan ik zelf ook wel. Men realiseert zich echter niet dat elektriciteit een sluipmoordernaar is: je ziet het niet, ruikt het niet maar voelen doe je het wel. In veel gevallen blijft het bij een schok, maar het is in sommige gevallen dodelijk. Voor een veilig gebruik is het wel belangrijk dat er ervaring is bij de persoon die er aan loopt te knutselen. NEN 1010 en bouwbesluit geven niet voor niets regels aan waaraan een installatie moet voldoen. Vroeger werd een installatie altijd gekeurd door het Nutsbedrijf, maar door veranderingen in de bedrijfsvoering werd de keuring niet meer gedaan en kregen de installateurs of doe- het-zelfers zelf de verantwoording toebedeeld. Iedereen die weet wat een striptang of zijkniptang is kan dan er lekker op los klussen en soms onverantwoorde en gevaarlijke uitbreidingen maken. Men weet niet altijd dat de eindverantwoording ligt bij de eigenaar/gebruiker van de installatie.

DSC_0661

Verdeelkast

In het begin van het elektrische tijdperk was meestal 1 groep genoeg om in elke kamer 1 lichtpunt en misschien een wandcontactdoos te hebben. Wat moest je met meer doen? Maar de tijden zijn behoorlijk veranderd. Radio en televisie kwamen langs, gevolgd door koelkast, schemerlampen, centrifuge, drogers en computers. Al gauw was 1 wandcontactdoos in de kamer niet meer genoeg en ging men zelf met snoertjes en 3weg verdelers aan de slag. Ikzelf heb wel eens gezien dat er een hele toren met 3weg verdelers was geplaatst. Dat dat niet goed was en er gevaarlijke situaties gecreëerd werden, werd door het nutsbedrijf ook gezien en werden er eisen van een installatie opgesteld. Er werden minimale eisen gesteld waaraan de installatie in een huis moest voldoen. Dat werkte wel in de nieuwbouw maar niet in de oude bestaande installaties. Gelukkig bestaat de oude situatie praktisch niet meer en is een degelijke installatie in de meeste huizen gewoon.

Onderverdeling

Onderverdeling voor een sauna met meerdere sauna’s en baden

 

De oude smeltzekeringen (ook wel stop genoemd) zijn vaak vervangen door automatische zekeringen. Deze maatregel is genomen omdat het zelf herstellen van zo’n zekering soms gebeurde met een stukje zilverfolie (goedkoop). De veiligheid is verder toegenomen met het gebruik van aardlekschakelaars. Deze schakelaars meten de stroom die doorgegeven wordt en die terug komt. Bij een minimaal verschil van 0,03A schakelen ze af. Het is een beveiliging en zeker geen zekering, dus bij een kortsluiting of overbelasting (>16A) schakelt de zekering uit en niet de aardlekschakelaar.

dick-snel-5

Door overbelasting doorgebrand.

Natuurlijk moeten deze aardlekschakelaars elke 1 à 2 maanden worden getest. Maar omdat ze meestal verborgen zijn in de meterkast, gebeurd dit niet altijd, al was het alleen maar dat alle elektrische klokken weer gelijk worden gezet. Het testen van deze schakelaar(s) gebeurd alleen maar na een ongeval of soms tijdens een verandering aan de installatie. Voor een klein bedrag is een installateur meestal wel bereidt een test uit te voeren. Hierbij wordt de foutstroom en uitschakeltijd van de aardlekschakelaar getest. Indien deze niet overeenkomt met de geldende eisen, moet deze worden vervangen. Echt, dit is noodzakelijk voor Uw veiligheid en niet voor de omzet. Liever een levende klant dan de overleden klant!

 

 

[contact-form to=’snel.it@zeelandnet.nl’ subject=’Website’][contact-field label=’Naam’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-mailadres’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Website’ type=’url’/][contact-field label=’Reactie’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]