(Led) verlichting

(LED)Verlichting

Popconcert

Popconcert

Licht is in ons leven heel belangrijk. Denk maar aan bv. autorijden, ’s avonds of ’s morgens vroeg, of voor sommige mensen het lampje in de koelkast. Het kan een heel gezellige sfeer geven of juist heel koel. Edison kon  niet vermoed hebben wat zijn uitvinding teweeg zou brengen. Juist in deze jachtige tijden is licht uiterst belangrijk. Je kunt jezelf niet voorstellen hoe de wereld eruit zou zien zonder. Het mooiste van de hedendaagse verlichting is dat je (bijna) alle effecten kan creëren die je maar bedenken kan. Als je kijkt naar een popconcert of op de kermis kan je goed het verschil zien. Bij een popconcert wordt er heel veel kleur en wisseling gebruikt om een speciale sfeer op te roepen. Op de kermis daarentegen is het van belang om de prijzen zo goed mogelijk te laten zien en worden effecten hoofdzakelijk gebruikt om aan te geven dat er weer een prijs is gevallen. Misschien is dit een beetje zwart/wit, maar het geeft wel aan wat licht kan doen. Een mooi uitgelichte etalage nodigt meer mensen uit om naar binnen te gaan dan een etalage met alleen TL verlichting. De verlichting die Edison uitvond heeft één nadeel: een groot gedeelte van de energie wordt niet omgezet in licht, maar in warmte. Als je een brandende lamp wil pakken, brand je hoogstwaarschijnlijk de vingers en dat gebeurd niet met LED.

Lampbol

Led lamp

Ook de diffuuslaag van een lamp verminderd de opbrengst van de lamp en is tegenwoordig ook niet meer te koop. Er was al een vooruitgang door de lampen alleen maar te verkopen met helderglas. Tevens is de aloude gloeidraad vervangen door halogeen bronnen, of spaarlampen. Deze laatste hebben als nadeel dat het langer duurt voordat de lamp goed licht geeft. De licht opbrengst per Watt is toegenomen, maar het kan nog veel beter. Het verbruikte vermogen van individuele lampen wordt steeds verder terug gebracht en nu is zelfs een lamp met 60W al op het schopstoeltje. Maar dan komt de LED.

Led staat voor Light Emitting Diode. Het heeft best wel lang geduurd voordat er een stabiele kleur kon worden gerealiseerd. Rood was de makkelijkste kleur, maar niet voor alle doelen geschikt. Er waren wel andere kleuren mogelijk, maar bij een vervanging of uitbreiding bleek de kleur niet altijd hetzelfde.

Kleurige ledstrips

Dit probleem is nu goed onder de knie. Er worden ook ledlampen gemaakt die alle kleuren, die wij kunnen zien, kunnen maken. Ook hebben de ledlampen een veel langere levensduur dan de gloeilamp. 40.000 uur of meer is geen uitzondering meer. Tot voor kort was alleen een smalle lichtbundel mogelijk, maar met het verbeteren van de lens kunnen deze spots voor een wijder spectrum worden ingezet. De lumen/watt verhouding is vele malen beter dan de ouderwetse lampen. Dat betekend dat ze ook op plaatsen kunnen worden gebruikt die moeilijk te bereiken zijn. Ook het gebrek aan infrarood en ultraviolet straling, die kleuren van bijvoorbeeld schilderijen in musea of particulier kunnen veranderen is een voordeel. De koellast bij gebruik van airco is veel minder, wat weer bespaart op de energierekening. Nadelen kunnen de hogere aanschafprijs zijn, maar de lange levensduur en lager stroomverbruik levert een veel betere prestatie ten opzichte van de oude lampen en ze kunnen vooral op slecht bereikbare plaatsen worden ingezet. Men kan al een groot object zoals een paleis of kasteel uitlichten voor ongeveer 1.00 euro per avond/nacht. Het dimmen van ledverlichting gaat ook steeds beter, zonder storend knipperen van de lamp, waardoor een eigen lichtomgeving te maken is. Er zijn dimmers die de laatst gebruikte instelling kunnen onthouden en daar weer beginnen bij het aanzetten.

Zuinige straatlamp

 

Op Noord-Beveland is de gemeente hard bezig om voor de straatverlichting Led armaturen te gebruiken in plaats van de oudere tl of spaarlamp. Uiteraard gebeurd dat in fases, want dit soort verlichting is nog steeds duurder dan het vervangen van een lichtbron.

Voor het verlichten van diverse grote objecten zij

ledtl

Led tl buis

er ook veel mogelijkheden. Er zijn natuurlijk de gasontladingslampen, maar ook hier heeft de led verlichting een vervanger voor gemaakt. Er zijn verschillende spiegels en lenzen die de lichtbundel aanpassen aan het object. Ook voor de bestaande armaturen zijn er led oplossingen met de zogeheten retro fitting. Hierbij wordt de ledlamp in de bestaande fitting geschroefd en ze hebben dezelfde voordelen als de led armaturen

9084489spot Gan.

Spotlight 40W asymmetrisch

Deze schijnwerper bijvoorbeeld, heeft een horizontale bundel. Ideaal voor het uitlichten van een reclamebord.

Ook het schakelen van lampen of andere toestellen, zoals bv. de cv, kan tegenwoordig ook via de “smartphone” worden gedaan. Hierbij kan worden gesimuleerd dat er iemand in de woning aanwezig is. Dat heeft voor de meeste ongewenste bezoekers een afschrikwekkend effect. Er zijn ook camera’s in de handel die via een smartphone beelden kunnen laten zien wat er in het huis gebeurt. Hierbij kan een melding op de smartphone worden gegeven als er iets gebeurd waarna passende acties kunnen worden gedaan. Na bv. een (winter)vakantie kan de cv alvast op de juiste temperatuur kan worden gebracht zodat bij thuiskomst alle spullen er nog zijn en dat het al lekker warm is. Dit dan vooral in de winter. Home automatisering neemt een grote vlucht en zal in de toekomst steeds meer een rol gaan spelen in het aanschaffen van (hulp)apparaten.

 

Laat hier Uw berichtje of reactie achter.

 

[contact-form to=’snel.it@zeelandnet.nl’][contact-field label=’Naam’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-mailadres’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Website’ type=’url’/][contact-field label=’Reactie’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]