Ventilatie

Ventilatie

Voor de moderne woningen is ventilatie van groot belang. Misschien kunnen de meeste mensen zich nog wel herinneren “de nationale kierenjacht” waarbij gewezen werd op het feit dat er kostbare warmte verloren ging door deze kieren. Wat toen nog niet heel duidelijk was is dat als er geen verversing van klimaat is, de CO2 waarde tot grote gevaarlijke hoeveelheden kan oplopen. Omdat het een reuk- en smaakloos gas is, wordt het vaak niet opgemerkt. Men krijgt hoofdpijn, wordt slaperig en dan is er al een forse overschrijding van de vastgestelde norm. De oudere huizen hadden een “natuurlijke” ventilatie en waren niet aangewezen op mechanische verversingen. Als eerste kwamen de ventilatoren in het raam of muur. Later kwamen de woonhuis ventilatieboxen die in de meeste kamers ingestelde verversingen moesten doen. Hierbij kwam al gauw de klacht van tocht, omdat de afgezogen lucht werd aangevuld met lucht uit andere ruimtes, daarbij gebruik makend van de opening onder de deuren. Omdat deze lucht meestal uit een koelere ruimte kwam was er een temperatuurverschil, wat als onaangenaam ervaren werd . Er werden verbeteringen in het systeem aangebracht door de toegevoerde lucht eerst op te warmen met de lucht die werd afgezogen: de balans ventilatie. Hierbij was een juiste mix van verse en gebruikte lucht van groot belang. Helaas was toen de kennis nog niet voldoende om dat resultaat te bereiken. Soms werden de inblaasventielen een beetje dicht gedraaid om de toch nog aanwezige temperatuurverschillen te verminderen. Warmte terugwin units kwamen eraan en ook de vraaggestuurde ventilatie. Hierbij wordt het CO2 gehalte gemeten en bij overschrijding van ingesteld niveau, wordt het ventilatieventiel geopend en de unit gaat harder draaien. Tegenwoordig zijn er zulke goede meters om te balans ventilatie in evenwicht te krijgen, dat er geen grote problemen meer hoeven te ontstaan.

DSC_0635

2 jaar niet onderhouden

Het reinigen van de ventilatie kanalen¬† is nog niet zo ingeburgerd, omdat deze meestal op niet bereikbare plaatsen zitten. Ook de ventilatie unit moet regelmatig gereinigd worden. Het vuil en stof wat overal aanwezig is, zet zich vast op- en in de kanalen.¬† Een oplossing zou kunnen zijn om de luchtsnelheid van de kanalen te vergroten. Helaas komt dan het geluidsniveau op een onaangename hoogte. Het schoonmaken van de kanalen is een niet zo heel leuk karwei. Het los geborstelde vuil kan een gezondheidsrisico met zich meebrengen . Een stofmasker is niet overbodig, soms zelfs noodzakelijk. Het reinigen van de filters in de units moet, zeker als de unit veel gebruikt wordt, een absolute verplichting zijn. Ook de condenswaterafvoer moet regelmatig worden gecontroleerd op verstoppingen. Alleen met deze maatregelen kan een goed binnenklimaat worden verkregen en behouden. Soms worden in renovatie woningen flexibele kanalen gebruikt die wat moeilijker kunnen worden gereinigd. Vaste ronde kanalen zijn geen probleem en kunnen vrij gemakkelijk worden gereinigd met een flexibele borstel van de juiste maat. Voor rechthoekige kanalen moeten speciale “robots” ingezet worden on een optimale reiniging te kunnen doen. Ook de inblaas en afzuigventielen hebben onderhoud nodig. Hierbij moet wel het zelfde ventiel op de zelfde plaats worden aangebracht om de balans niet te verstoren. Daarbij mag niet de instelling van de ventielen worden veranderd, of er moet naderhand een extra controle worden gedaan of de balans nog goed is en anders worden gecorrigeerd. Al met al, een deskundige aanpak is vereist.

 

 

Nieuwe filters

DSC_0634

Na een half jaar

Laat hier Uw berichtje of reactie hier achter

 

[contact-form to=’snel.it@zeelandnet.nl’][contact-field label=’Naam’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-mailadres’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Website’ type=’url’/][contact-field label=’Reactie’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]