Gas- en cv- installaties

Gas- en cv-installaties.

Gelukkig stink het aardgas. Als dat niet het geval was, kan men toch in een gevaarlijke situatie komen, zonder dat men het weet. Aardgas, in tegenstelling met butaan/propaan, is lichter dan lucht.  Het luchtje wordt er door de nutsbedrijven aan toegevoegd voor het vroeg opmerken van deze zeer hardnekkige lucht. Daarom is de neus zeer belangrijk en moet bij twijfel direct de hoofdkraan voor het gas, die altijd bij de gasmeter zit, worden gesloten. Omdat de druk in een  huis gasinstallatie zo laag is, is een lekje zo over het hoofd gezien met de visuele inspectie. Daarom zijn er ook testmethodes beschreven in de normen. Voor het testen van een leiding is geen hoge druk aan te raden, de meeste gaskranen kunnen daar niet tegen en gaan lekken. De gasdruk die in het huis door de gasmeter geleverd wordt is 25 a 27 millibar en voor propaan is 30 tot 37 millibar gewoon. Als we dan kijken welke druk waterleidingen geven is 2 tot 3 Bar heel gewoon. Dit is echter 100 maal hoger en daar zijn de lekkages sneller te constateren. Daarbij komt nog dat waterlekkagezwembad0005 relatief gezien weinig schade toebrengt, behalve veel overlast. Een juiste mengverhouding van gas en lucht kan een  ontploffingsgevaar opleveren en wordt niet altijd opgemerkt. Maar een simpele deurbel kan al tot ontploffing en grote schade leiden. Soms echter wordt stank van een riool aangezien voor gaslucht. De geuren komen redelijk goed overeen en alleen inspectie en testen van de lucht en leiding kan zekerheid geven. Een schrobputje in de bijkeuken, waar bijvoorbeeld ook de ketel hangt, kan tot grote ongerustheid leiden. Dit gebeurt door verdamping van het waterslot in het putje waardoor rioollucht de ruimte binnenkomt. Daarom: neem geen risico als U het niet vertrouwd. Meestal is het loos alarm, maar soms is 10 keer voor niets beter dan éénmaal te laat. Vertrouw op Uw neus en bel de installateur of het nutsbedrijf als U twijfelt.

 

zwembad0004

Cv ketels worden ook steeds slimmer en zuiniger. Wat vroeger een simpele ketel met hooguit een maximaal beveiliging en droogkook beveiling was, zijn die in de moderne ketel vervangen door allerlei electronica, ventilatoren, zelfdenkende pompen en hele regelingen ingebouwd.

Atag logo

Select dealer

Weersafhankelijke regelingen zorgen ervoor dat het cv water temperatuur niet onnodig heet wordt. Deze regeling weet wat de temperatuur buiten is, weet ook wat er binnen aan warmte gevraagd wordt en past de temperatuur aan van het cv-water. Deze regeling is nog geen gemeengoed en dat is toch jammer. Niet alleen bespaart dit energie, maar het zorgt er ook voor dat elke ruimte in principe apart geregeld kan worden.

Er zijn ook kamerthermostaten die op afstand met de smartphone bedient kunnen worden. Bijna alle ketelfabrikanten hebben zo een thermostaat. Soms zijn die merk afhankelijk en er zijn er ook die, met wat aanpassingen en/of extra’s, geplaatst kunnen worden in elke situatie.

Remeha logo

De aanleg van een installatie door een vakman aan gelegd ziet er wel heel anders uit als deze foto’s.

DSC_0657

Fraai aan gelegd toch?

DSC_0656

Nog een voorbeeld hoe het niet moet

 

 

 

 

 

 

Vaillant_Logo8

zwembad0005

Alles in een kleine ruimte. Maar wel strak!

 

 

 

IMAG0010_BURST002

Kijk, dat ziet er al beter uit

 

Laat hier Uw berichtje of reactie achter.

[contact-form to=’snel.it@zeelandnet.nl’][contact-field label=’Naam’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-mailadres’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Website’ type=’url’/][contact-field label=’Reactie’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]